Miljøprosjekt Ljanselva gjennom 35 år – fortid, nåtid, fremtid

Det siste medlemsmøtet i år var viet Ljanselva: Elva til nytte, glede og besvær.

«Vann har mange former og er en betydelig ressurs, inspirasjonskilde og læremester for oss mennesker» hevder Reidar Samuelsen, som sammen med Trine Johnsen representerte Miljøprosjektet Ljanselva, som ble stiftet i 1989, bl.a. med Ida Hvoslef og Tor Holtan-Hartwig. Disse inngikk et samarbeid med bydelen om rydding og bevaring av elva. De har også samarbeidet med Oslo Elveforum, Østmarkas Venner, og kommunale etater.

Miljøprosjekt Ljanselva har jobbet med mange underprosjekter, bl.a. prosjekt Sagstua, en gammel bygning som opprinnelig var tilknyttet en sag på Skullerud. I dag erdette blitt en stor suksess - et fristed for barnehager og skoleklasser. Her er det mange aktiviteter for barna, og ellers utedo og tungvint. Å overnatte her, som er en mulighet, gir barna en anelse om hvordan livet var før, uten innlagt vann og strøm.

Elveforumet har også sørget for skilt langs elva, skilt som opplyser om natur, kultur, eller viser kart. Noe av det viktigste de har satt i gang er kanskje Elverusken, et prosjekt for å rydde i elven. Mange skoleklasser har adoptert hver sin del av elva, og er ansvarlig for å rydde denne delen. 60 skoler er med i Elveadopsjonen.

Fisketrapp ved Fiskevollen er det også blitt, og elever i videregående skole deltar med ørretutsetting. Ole Bjørns plass ble til da det selvbygde huset til denne originalen ble revet etter hans død. Nå er det satt ut benker og bord der, samt stokker til å leke og balansere på for barn. Elveforumet ønsket å gjøre mye mer ut av denne plassen, men har foreløpig fått avslag på flere ideer.

I fire år drev Ljanselvforumet et prosjekt for å få innvandrere ut på tur. De har også gitt ut en turguide og et læringshefte. Et ønske var å få en park rundt den gamle stenbroen på Hauketo. Det gikk ikke, men de fikk forhindret en større utbygging av området.

Det er en utfordring å holde stiene ved like og gjøre det fremkommelig i marka. ØX-veteraner – en gruppe eldre pensjonister – reparerer stier uten maskinbruk. De bygger også klopper, broer og plankestier. En flott bro de hadde laget over elva ble tatt av stormen Hans. Nå må de lage ny, men det spørs om broene tåler det «nye» klimaet med stadige flommer.

I disse 35 årene har Miljøprosjekt Ljanselva fått utrettet mye, tross lite penger. De har jo aldri hatt noen medlemsgruppe de kunne kreve kontingent av. Noe økonomisk støtte har de fått fra ulikt hold underveis, men mest penger har de fått inn på vaffelsalg og overnatting på Sagstua. Elva er livsnerven i et variert natur- og kulturlandskap, med løvskog og barskog og «urskog». Stort sett kan man vandre eller sykle langs hele løpet, 13 km.

Bydelen har nå tatt over en del av arbeidet, og forståelsen for å ta vare på den gamle elven og naturen rundt har økt i disse 35 årene.

EN