Dag Jarnøy åpnet med å fortelle at interessen for Villa Nova ble vekket av et gammelt postkort han tilfeldigvis kom over, fra 1904, med påtegnet pil mot to tårn. Ingen visste hvilken bygning dette var, og jakten på tårnenes historie begynte. Han fant etter hvert ut at de var en del av en stor bygning som het Villa Nova, og som viste seg å ha en ganske dramatisk historie med flere tvangssalg og auksjoner, hyppige eierskifte og til slutt en dramatisk brann med påfølgende rettsak. Parallelt med Villa Novas historie går forretningsmannen og spekulanten O.C. Bjerkes historie.

O.C. Bjerke begynte som 14-åring som bud i Christiania, og startet senere forretning i Brogaden.

Etter hvert begynte han med kjøp og salg av eiendommer, og i 1879 kjøpte han sin første eiendom på Nordstrand, en svær tomt på 303 mål. Første gang navnet Nordstrand brukes er for øvrig i 1852 i forbindelse med forpaktning av en eiendom under Vestre Sæter. Dette ga igjen navnet Sæterstranden, og da jernbanestasjonen eller stoppestedet åpnet i 1882, var det naturlig å bruke navnet Nordstrand. O.C. Bjerke averterte landstedstomter på «siviliserte» Nordstrand til salgs, stedet ble populært da jernbanen kom.  I 1881 åpnet han landhandel i Mosseveien 193. Dette var områdets første butikk. Selv bygget han hus i Mosseveien 190, ved siden av politistasjonen. Han anla også brygge på Sæter- stranden. Dampbåten Alpha kom med varer og tok også med passasjerer. Fra 1882 og flere tiår fremover oppstod en rekke ødeleggende branner på Nordstrand.

 I 1891 var Villa Nova til salgs og O.C. Bjerke kjøpte eiendommen. To år senere er det brann i Villa Nova, men stedet brenner ikke helt ned. Året etter er Villa Nova på tvangsauksjon. Villaen selges flere ganger, og nå gjøres stedet til pensjonat. Det averteres i pressen med «lyse, pene rom med ut-sikt». Brann på denne tiden var selvfølgelig svært dramatisk, man hadde jo få hjelpemidler til  slukking. Ved én brann ble ekstra brannkonstabler sendt til unnsetning fra byen med toget! Man hadde en brannbåt med slanger som brukte sjøvannet, og som var svært effektiv. Men denne kunne jo bare benyttes til brann helt nede ved sjøen. Denne brannbåten var faktisk i drift helt til 1953. 

Bjerke anla mange veier på Nordstrand, bl.a. Solveien og Vingolfveien, under andre navn. De som kjøpte eiendom av ham, fikk bruke veiene, andre ikke. Bjerke var heller ikke interessert i å holde veiene ved like. Dette var jo ganske håpløst, og etter Bjerkes konkurs overtok etter hvert kommunen. 

O.C. Bjerke fortsatte sine spekulasjoner med kjøp og salg av eiendommer. Eiendommene var belånt med summer langt over verdien. Han skyldte store summer til bankene, gjelden var skyhøy. I år 1901 var han konkurs. I 1903 kom Villa Nova på tvangsauksjon, og Bjerke kjøper stedet tilbake med for- sikringspenger. Nå kalles det et sanatorium. Så brenner det i 1904, hovedbygningen brenner helt ned De små husene mot veien består. I 1904 blir det rettsak om brannen, og konklusjonen er at brannen er påsatt. Han blir kjent skyldig i ildspåsettelse og bedrageri. Han dømmes til 5 års straffearbeid, og til å betale 41 000 kr til brannredningen. Han benådes før tiden pga. dårlig helbred. Han anker dommen, men anken avvises. Så er et nybygd Villa Nova igjen på tvangsauksjon. En advokat kjøper det for  15 000 kr og selger det for 40 000. I 1907 selges det igjen, og nå leies ett av småhusene ut til butikk- drift, som pågår over flere år. (Senere er Villa Nova påkostet og fremstår i dag som en praktvilla)

O.C. Bjerke gav seg ikke, og startet ny forretning i 1911. Da han prøvde å selge en skogeiendom i  Setesdal til langt over verdien, beskyldtes han for å prøve å svindle Stortinget.

Etter foredraget fikk Jarnøy mange spørsmål knyttet til denne merkelige mannen O.C. Bjerke. Hvorfor ble han korrupt? Hva slags menneske var han egentlig? De fleste barna hans emigrerte til Amerika – sier det oss noe om hans personlighet? Her kan vi bare gjette, men sikkert er det at O.C. Bjerke,  tross sin tvilsomme forretningsmoral, har spilt en rolle i fremveksten og utbyggingen av Nordstrand.