Prinsdals Historie

Mandag 19. september 2022 inviterte Hauketo og Prinsdal Vel og Søndre Aker Historielag til møte om Prinsdals Historie. Møtet ble holdt i Velhuset i Nedre Prinsdal Vel 81 med 58 deltakere til stede. Begge foreningene var godt representert.

Foredragsholdere var Leif Harald Ruud og Geir Thorsnæs.

Aker kommune var før kommunesammenslåingen i 1948 inndelt i fire sogn, Ullern, Vestre Aker, Østre Aker og Nordstrand. Bydel Søndre Nordstrand er den sørligste delen av det gamle Nordstrand sogn. Frem til annen verdens krig var store deler av Søndre Nordstrand et jordbruksområde med bondegårder. Gårdene i Hauketo og Prinsdal var Hauketo, Øvre Prinsdal, Nedre Prinsdal, Lerdal og Prinsdalsbråten. Burud husmannsplass regnes også med fordi den er viktig i nærmiljøet. Dessuten var det noen få villaer og en mengde sommerhytter. 

Hauketo er den nordligste gården. Den var krongods fra 1617. Den har også vært hvilestasjon for hester. En kuriositet er at familien til Edv. Munch en periode bodde på gården. Noen få bilder ble malt der. Det var også her faren døde. Litt nord for gården ligger et stort hvitt trehus fra ca. 1914 med valmet tak. Mange husker Konten og Hauketo Kro. I 1950-årene ble deler av jordene regulert til boligblokker for ansatte i daværende Akers Mekaniske Verksted 

Lerdal gård ligger på skillet mellom Hauketo og Prinsdal. Den nevnes allerede i middelalderen og ble kjøpt av Aker kommune i 1920. Våningshuset, låven og stabburet står igjen. Låven er ombygget og rommer bl.a. fritidsklubb for barn og unge. På Lærdals grunn lå også butikken til Finseth i Hauketosvingen. 

Gården Nedre Prinsdal lå midt i Prinsdal og nevnes første gang i skriftlige kilder i 1573. Det var også der Velhuset senere ble bygd, og det skjedde på dugnad. Prinsdal Vel ble stiftet 24.08.1919.

Øvre Prinsdal gård kan være ryddet i vikingtiden eller middelalderen. På 1600-tallet kom det statlige skyssvesenet i gang og gården ble skysstasjon og poststasjon. Kuer beitet her opp til 1945. I dag er Øvre Prinsdal et aktivt hestesenter for barn og ungdom. Av gårdene i Prinsdal er det denne som har avgitt færrest boligeiendommer.

Prinsdalsbråten er ikke mer, men lå der Trygve Strømbergs vei nå går. Her er det både villaer fra 1920-årene og boligblokker fra 1970-årene.  

I beskrivelsen av hovedtrekkene i utbygging i Prinsdal, er eiendomsmegler Anton Tschudi sentral. Hele arealet Prinsdal som omfatter selve dalen og Øst- og Veståsen hadde han kjøpt i 1918. Han stakk ut grunnen til tomter på 2,5 til 3 mål. Det innebærer at selv de dårligste hyttene i Prinsdal fikk en stor og dyrkbar tomt. 

Ved avslutningen av annen verdenskrig var det voldsom husnød i Oslo. Kommunesammenslutningen med Aker i 1948 ga muligheter for utparsellering av store areal til boligbygging i Aker. Svenskene kunne bygge hus på kort tid. På Lerdal ble det i perioden 1948 – 50  bygget rundt 80 svenskehus. Sveavegen er navngitt som en honnør til svenskene. For øvrig er det meget variert boligbygging i Prinsdal..

Ljan skole ble innviet i 1923. Inntil 1953 da Prinsdal barneskole ble bygget, var Ljan skoletilbudet. Hauketo ungdomsskole kom i 1968. Prinsdal idrettsplass ble ryddet i 1983. Hauketo og Prinsdal kirke ble innviet i 1966. Den brant senere og ny kirke ble vigslet i 1995. Nærmere Hauketo kom en sjiamuslimsk moské.

Jernbanen gikk over Liadalen med Ljansviadukten.  I 1920-årene ble den lagt om og Hauketo stasjon åpnet. Prinsdalsbussene (Torbjørn Nordby) med buss til Jernbanetorget ble etablert etter annen verdenskrig.

Møtet ble avsluttet med en samtale med Tore Burud som kunne fortelle historier fra sin oppvekst i dalen.

23.09.22/AMG