Rusletur på Mortensrud

Dato: 01.09.2015
Sted: Mortensrud
Omvisere: Thorbjørn Hansen, Liv Jorunn Eriksen, Arne Lunde. Ca 25 personer var med på turen.

Mortensrud kirke. Foto: Marius Odland

I dag er Mortensrud en moderne drabantby med 14 000 mennesker. På denne turen fikk vi et innblikk i stedets nære fortid og et inntrykk av hvor store forandringene er. 

Vi startet på Mortensrud gård, som ligger like ved senteret. Gårdsdriften ble nedlagt ca 1980. Nå driver Røde Kors et ressurssenter for ungdom i hovedbygningen. Den katolske kirke har kjøpt gården, og vil etterhvert bygge kirke og menighetssenter på eiendommen.

Noen minutters gange derfra ligger Lofsrud gård. Flere bygninger fra 1800-tallet er bevart. I dag er stedet kjent for sitt ridesenter, som de senere årene er bygget veldig ut, med  ridehus, ridebaner og store uteområder for hestene. 

Vår omviser Thorbjørn Hansen vokste opp på Brenna gård , hvor hans slekt har holdt til siden 1850. Andre gårder i området var Søndre Dal, Nordre Dal og Lille Dal. Ingen av gårdene drives i dag. 

Mortensrud kirke stod ferdig i 2002. Kirken ligger nydelig til på en lien høyde i et skogholt. Den skulle egentlig ha ligget i krysset  Mortensrudv / Lofsrudv hvor det nå bygges et muslimsk senter, men engasjerte lokalpolitikere fikk hindret det.

Kirken er tegnet av Jan Olav Jensen og har fått mange priser, nasjonale og internasjonale. Den regnes som ett av Norges 10 viktigste bygg etter krigen. Litt spesielt er at alteret er plassert i nord, ikke i øst. Spesielt er også at alteret, laget av Gunnar Torvund, har fått innfelt tre steiner, en fra Berlinermuren, en fra Jerusalem og en fra Robin Island, hvor Nelson Mandela satt i fangenskap. Kirkeklokken veier 1050 kg og er blant Norges tyngste. Orgelet er digitalt, og har vært utlånt til konserter andre steder. Kirken kan romme 550 personer, og benyttes til aktiviteter hver kveld.

Helt til slutt samlet vi oss i menighetshuset, hvor vi særlig fikk høre om de gamle skolene i distriktet. Gamle Klemetsrud skole var i bruk fra 1867 til 1910. Bygningen består, og brukes i dag som møtested for pensjonistene. 15 skoler ble satt opp i Aker herred, bare Klemetsrud og Vestre Aker er bevart. Den gamle skolebygningen på Hauketo brant ned for noen år siden.