Hverdagsliv på Lambertseter

Dato: 02.02.2016
Sted: Lambertseter gård
Foredragsholder: Thor Nilsson

– Jeg holdt på å tenne på halve Lambertseter!

Det var trangt om plassen på Lambertseter gård fredag 5. februar. 70 mennesker hadde tatt plass ved bordene, klare for å mimre om sin barndoms Lambertseter. Det ble mange avsløringer om rampestreker og hverdagsliv.

Bilde: "Gamlerektor" på Lambertseter skole, Hans Nøstvik Eriksen, var blant tilhørerne. Foto: Ragnar Andreassen

Det nye Lambertseter historielag (knyttet til Søndre Aker historielag), med historieprofessor Lars Thue (gammel Lambertsetergutt) som leder, fikk en pangstart.

Sammen med Ivar Sekne (gammel Lambertsetergutt) intervjuet han Thor Nilsson, som vokste opp i Nylænde fra 1954 til et stykke ut på 1960-tallet. Det var utrolig hva denne mannen husket! Han tok oss med tilbake til Torshov, eller «Torshaug», som han kalte stedet, til en trang leilighet med klaskedass i oppgangen, et skikkelig byliv på østkanten.

Turen til Nylænde på Lambertseter skjedde mot guttungens vilje. 8-åringen nektet å bli med, men måtte gi seg for overmakten. Det tok ikke lang tid før han likte seg på Lambertseter, den moderne og romslige leiligheten og nye kamerater.

Og ikke minst: ny, moderne skole og en veldig trivelig og dyktig «frøken», Agnes Husbyn. Bråtebrannen unge Nilsson satte i gang med bestekompisen Jørn, tok helt av, men ble slukket av en guttegjeng fra Abildsø. Thor holdt faren, brannmannen, helt utenfor dette.

Tilhørerne kommenterte og bidro med egne småhistorier. Thue og Sekne fremførte en egensnekret sang om å flytte til Lambertseter på 50-tallet, «Du var ny, du var rå». 
Det eneste som trakk ned, var litt tung luft i lokalet, fordi det var så fullt. Historielaget forbereder nå en ny «huskestue» til høsten. Det blir et møte om bandene på Lambertseter på 60-tallet, med levende musikk og dans. Mest sannsynlig en lørdag i oktober, på Fritidsklubben.


Bilde: I fyr og flamme: Sjefsforteller Thor Nilsson "grilles" av intervjuerne Ivar Sekne (t.v.) og Lars Thue (t.h.). Foto: Ragnar Andreassen