Østmarka fra da til nå

Dato: 18.04.2016
Sted: Nordstrandhuset
Foredragsholder: Even Saugstad

Vi fikk være med på en reise gjennom Østmarka, og et engasjert og ivrig publikum deltok med spørsmål og kommentarer. 

Saugstad tok utgangspunkt i Oppsal, dit man fra 1926 kunne komme med trikk. Tidligere var det å ta toget til Bryn og gå derfra. Man kunne kjøpe en kopp kaffe ved kafeen på Ulsrud gård, like ved dagens  t-banestasjon.

Så gikk man innover mot Østmarkseteren,  bygd i stoslått stil for å matche Frognerseteren i vest. Videre mot Sarabråten passerte man broen ved «Korketrekkeren». Det var Thomas Heftye som hadde fått oppført dette anlegget som en attraksjon for sine celebre gjester. Det var morsomt å kjøre korketrekker med hest og vogn!

Han anla også en veifylling over Nøklevann i 1890-årene, men denne har ligget under vann i nærmere 100 år. Nå som vannstanden i Nøklevann er senket med fem og en halv meter pga rehabilitering av demningen, er den gamle veien igjen synlig. Den lave vannstanden gjør det også mulig å finne hjulbåten Sara, som sies å være senket her.

Bilde: Det tidligere branntårnet på Kjerringhøgda fungerer nå som utsiktstårn for turfolket. Tårnet ligger en halvtimes tur fra parkeringsplassen på Bysetermåsan. Foto: Even Saugstad

Heftyes praktsted

Sarabråten mistet sin glans da Nøklevann ble drikkevann  og demningen bygd, vannstanden måtte nemlig heves med to meter. Villaen i dragestil ble revet i 1917, men det bodde folk i kuskeboligen frem til 1963. 

Fra Sarabråten kan man gå opp kløftene, et sjeldent naturfenomen, mye brukt av klatrere. Ikke langt unna står speiderbautaen.

Markastuer

I 1971 kom  Mariholtet. De gamle plassene rundt Nøklevann  - Gullsmeden, Kattisa og Bremsrud - ble revet  for å sikre drikkevannet. Rustadsaga, egentlig Saghøy, er blant de eldste serveringsstedene. Skullerudstua kom på 1980-tallet. Videre sørover ligger Skjelbreia, Sandbakken og Vangen. Ubetjente hytter er  Dølerud,  Røyrivannkoia, Øvresaga og Bøvelstad.

Det ligger flere speiderhytter i Østmarka, bl.a. Tårnet, opprinnelig et påbegynt  jakttårn, Trollkjerka ved steinformasjonene ved Grønnmo , Sølvstua og Blåhaug.

Eneboere

Særlig kjent er brødrene Johan og Albert Næs i Losbymarka. De var ikke så populære og skogvokteren brente ned flere av hyttene deres.

Korpås-Olsen i Skullerudåsen stoppet ut dyr, som senere kom Abildsø skole til gode. Fremdeles eksisterer et par eksemplarer.

Branntårn fantes på Kjerringhøgda,  Bysetermåsan, på Haukåsen - i dag med radar i kuppel -  og Svartåsen. Det lå også et branntårn på Grønnliåsen i Sørmarka.

Av «severdigheter» nevner Saugstad utsiktstoppen Tonekollen, steinen Spinneren, som kanskje er en grensestein,  og Kristus-bildet  på fjellveggen ved Sandbakken.

Sara og Mari

Rovdyr som gaupe og ulv finnes i Østmarka, og beverparet som ble satt ut på 1970-tallet har spredd seg til hele Østlandet.

Etter foredraget ville ikke publikum helt slippe emnet, det kom mange spørsmål om gamle stuer og hendelser, og mange navn kjent fra Østmarka kom opp.

Men hvem Sara på Sarabråten og Mari på Mariholtet var, vet man dessverre ikke.


Bilde: Langbråten som lå ved veien opp fra Grønmo. Bildet er fra 1911. Langbråten ble revet på 1980-tallet for å gi plass til mer søppel på Grønmo. Foto: Bymiljøetaten.

 

Bilde: Den store dragestilvillaen på Sarabråten som ble bygget i 1897 av Thomas Heftye Jr. Bildet er fra 1898. Huset ble bare brukt noen få år og ble revet tidlig på 1900-tallet da Nøklevann ble drikkevannskilde for Aker kommune. Foto fra Heftyesfamiliens album/Sarabråtens venner.