Filmkveld i Cinimateket

Dato: 08.01.2017
Sted: Cinemateket/Filmens hus, i Oslo
Tema: Gamle Oslofilmer

Gamle Oslofilmer

Det var fullt hus i Lillebil-salen, som Historielaget hadde leid i Cinemateket. Medlemmene koste seg med filmer fra etterkrigstidens Oslo. «Byen som ligger på landet» blir hovedstaden kalt i en av filmene, og slik kan det virke når man følger byens grønne grenser.

Byen var i sterk vekst på denne tiden, det første ti-året etter krigen ble det bygget 33 000 leiligheter, 20 folkeskoler, samt idrettsarenaer, bad og en mengde institusjoner av ulikt slag. Dette var tiden for de mange drabantbyene, som Lambertseter, Oppsal, Bøler, Manglerud. Her ble det bygget moderne, lyse leiligheter med bad og egen balkong, og store gressplener og utearealer mellom blokkene. «Norges 7. største by» sa man om Lambertseter.

Nye boligområder krevde også ny offentlig kommunikasjon. Lambertseterbanen åpnet i 1957, og Bølerbanen i 1958. Grorudbanen kom først i 1966.

Klemetsrudfilmen fra 1949 -1950 gir et svært godt tidsbilde. Vi fikk se hverdagslivet rundt omkring på gårdene i bygda, og mennesker i arbeid. Vi fulgte bussen til byen, den gikk den gang fra Sværsvann og langs Enebakkveien til Gamlebyen. Bussen hadde både sjåfør og konduktør! Vi så syklende postbud i uniform, og bønder på jordet. De fleste til og med navngitt. Vi fikk del i feiring av merkedager som 17. mai og Sant Hans, konfirmasjon og gudstjeneste. De gamle rundt på gårdene var ikke glemt, og unger fantes overalt.

Fotografen besøkte gårder som Grønnmo, Mortensrud, Lofsrud, Bakkerud, Klemetsrud, Gjersrud, Stensrud, Maurtu, Bjørndal, Slime, Bjørnerud – gårdsnavn som vi i dag stort sett bare kjenner som stedsnavn eller boligfelt, da de fleste gårdene er borte, eller nedlagt som gårdsbruk. Her var et yrende liv overalt, og bygda hadde egne tradisjoner og skikker. «Sopelimsbygda» kalte de seg selv, da gårdene lå i alle retninger ut fra sentrum, som riset i en sopelime. Til tross for dårlig filmkvalitet, gjorde filmen inntrykk på publikum.

Sopelimsbygda / Klemetsrud – så nært oss og likevel så fjernt!