Rolf Nyhus forteller fra sitt idrettsliv

Dato: 27.11.2017
Sted: Nordstrandhuset
Foredragsholder: Rolf Nyhus

Rolf Nyhus, alias Kollengeneralen, forteller fra sitt idrettsliv

God stemning da «Kollengeneralen» ba publikum reise seg og gjennomføre noen enkle gymnastiske øvelser, før foredraget begynte. Alltid tanke for fysisk bevegelse! Han ba oss også lukke øynene og mane frem følgende bilde: En strålende vinterdag med blå, blå himmel og snø på trærne: Med ski på bena glir vi frem. Bedre kan ikke kroppen ha det!

Rolf Nyhus, født og oppvokst på Nordstrand, kjent i hele idretts-Norge, kan se tilbake på et liv i frivillighetens og idrettens tjeneste. Han er i dag æresmedlem både i Norges Idrettsforbund og i Norges Skiforbund, og har mottatt St. Hallvard-medaljen fra Oslo by.

Sin første fotballkamp dømte han på Niffen som 15-åring! Han var heller ikke mye eldre da han arrangerte Leirskallen-rennet. Som 29-åring stod han i beinhard kamp med Nico Demetriades fra håndballen om å bli formann i Nordstrand Idrettsforening. Det var andre tider – i dag står kampen om å få folk til å stille.

Rolf Nyhus forteller med stor glede om årene som internasjonal fotballdommer. Dette vervet hadde han i 15 år, og han dømte kamper i over 20 land. Særlig godt husker han Belfast hvor han dømte for en fullpakket stadion, og Leninarenaen i Moskva med 122 000 tilskuere. Det kunne være nervepirrende å dømme med et så stort og ofte krevende publikum, men som regel gikk det bra.

Noen flate dekk på bilen kunne det bli, men aldri alvorlige saker. Nyhus tok dommergjerningen svært alvorlig, han forberedte seg alltid godt til en kamp. Den mentale forberedelsen begynte med en gang han visste han skulle dømme, og han trente også fysisk: Han løp på øde stier i Østmarka mens han blåste i fløyta. Traff han noen, lurte de nok fælt på hva han egentlig drev med!

Kollengeneralen har vært assisterende generalsekretær i Skiforeningen, og en av drivkreftene bak Holmenkollen skifestival, som bla arrangerer skiskyting hvert år. Hedersnavnet Kollengeneralen skyldes nok hans iherdige innsats for idretten på så mange måter, men også hans evne til å få gjennom gode ideer. Bla greide han å få NSB til å sponse flere vogntog fulle av snø fra Finse, til 70 000 kr pr tog, da det var skralt med snø i Holmenkollen. Han ivret også for helårsbruk av Holmenkollanlegget. Sommerkonsertene med Oslo-Filharmonien tv-overførte til flere land enn hopprennene. Ta Sjansen var i sin tid både et populært og økonomisk innbringende arrangement.

Rolf Nyhus var og er et ja-menneske, en som stiller opp og tar seg tid, alltid positiv. Måtte idretten få mange slike!