Redd dine minner, fortell om ditt liv!

Norsk og svensk TV har hatt suksess med programmer om slektsforskning. Kjendiser i begge land har fått hjelp av forskere og arkivarer til å finne fram til glemte forfedre og formødre. 

Kveldens foredragsholder var en av dem som var med på å lage slike programmer. Nå vil mange vite mer om sin bakgrunn, men for de fleste av oss vil arkivene ikke gi mer enn kalde fakta om fødsler, vigsler og begravelser. 

Det meste av det som har vært spennende i ditt og dine slektningers liv er det du selv som har i hodet eller liggende i hus og hjem. Dine egne minner er unike, og dette minnestoffet er det bare du og dine som kan redde for ettertiden! 

Dette sa Lars Alldén da han snakket om livsminner på Nordstrandhuset 21. november 2011. Lars, som har arbeidet mye med lokalhistorie og slektsforskning, ga noen råd og anvisninger som han mente alle kunne følge. 

Man må ikke være en Charles Dickens eller en Sigrid Undset for å redde sine egne minner. Med slike ambisjoner får man umiddelbart skrivesperre. Det alle kan gjøre, er å lage et lite personlig arkiv der fotografier og annet materiale blir ordnet kronologisk etter barndom, ungdom, eget arbeidsliv, egen bolig og familie.

Dette kan alle gjøre; det holder lenge med penn og papir, fotoalbum og løse bilder, gamle brev og syvende sanser. Og noen gjennomsiktige plastlommer. Det finnes mange familieminner og slektsklenodier som ikke blir tatt vare på og verdsatt dersom du ikke tar vare på dem og setter dem inn i den rette sammenhengen, sa foredragsholderen. Han anbefalte også å engasjere yngre slektninger i dette redningsarbeidet, det kommer til å være interessant og meningsfylt for dem også. Det har vist seg at de gjerne hjelper til - med skanning, redigering og datalagring av tekst og bilder.

Redd dine minner fra å havne i containeren og avfallsinnsamlingen! Husk at de er unike!