Samuel Steinmann – til og fra Auschwitz

steinmann.jpg

2. desember 2013: Det var så stille et øyeblikk der på Jødisk museum i Calmeyers gate 15. Elsa Kvammes film «Med trikken til Auschwitz» var blitt vist. Alle i den fullstappede salen var grepet av beretningen om nordstrandsgutten Samuel Steinmann som nå, over 90 år gammel, er den eneste overlevende norske jøde fra Auschwitz.

Dit til utryddelsesleiren ble han sendt med fangeskipet Donau i november 1942, og derfra kom han, mot alle odds, hjem til Nordstrand i 1945. 

Og nå i 2013 satt tidsvitnet fra Auschwitz her, vi hadde sett filmen der han oppsøkte fortiden for å fortelle om utryddelsen av millioner av jøder. Nå kunne han fortelle at akkurat her han satt, hadde han tretten år gammel hatt sin Bar Mitzvah i den gamle synagogen. Han beskrev sin ungdom på Nordstrand og hjemkomsten etter krigen, hvordan han klarte å legge shoah bak seg, gjenoppta livet og så etter mange år orke å fortelle om minnene fra holocaust.

I den samtalen som Robert Salomon og Samuel Steinmann hadde etter filmen, fikk vi også et interessant innblikk i hva det innebar å være jøde på Nordstrand og i Norge etter krigen. Vi var over hundre som stod og satt i salen, likevel kunne alle høre tolv år gamle Gina Gylver fortelle hvorfor hun var opptatt av de europeiske jødenes skjebne og hva Samuel Steinmanns vitnesbyrd betydde for ungdom i dag, før hun overrakte blomster til ham.

Direktør Sidsel Levin ved Jødisk museum avrundet så en minneverdig og enestående aften ved å orientere om museet og dets utstilling.
 

Skrevet av Lars Alldèn