Stuvende fullt da Karsten Alnæs snakket om 1814

Årets første møte i historielaget handlet om 1814. I snø og vind møtte styre og medlemmer opp ved inngangen til Nordstrandhuset mandag 13. januar. Men i vårt vanlige lokale var det ingen stoler, bare en yoga-gruppe. Det hadde altså skjedd en dobbelbooking av lokalet.

Karsten Alnæs skulle snakke om 1814 og presentere sin egen bok. Det var snøvær. Vi visste at noen kom langveisfra. Det ville vært ille å sende alle hjem. Styremedlem Kari Røren bor i nabohuset.

Etter en rask vurdering av hvor mange stoler vi kunne samle sammen på ett kvarter, besluttet styret å holde møtet i nabohuset, som en gang var jomfru Anderssons hus. Vi regnet ikke med at det kom mer enn 30-40 stykker i det dårlige vinterværet og så tidlig på året. Noen bar opp klappstoler fra kjelleren, andre bar inn hage- og verandastoler, spisebordet ble flyttet til side. Det kom over 80. Vi måtte ta inn flere plaststoler og krakker, og alle arbeidsstoler og sitteputer. TV-stuen og sofaen måtte også tas I bruk. Foredragsholderen sto i døråpningen mellom de to stuene. Noen satt og sto på kjøkkenet. Nesten alle fikk sitte. En og annen satt på gulvet.

Alle hørte litt. Foredragsholderen tok situasjonen med fatning. Han kortet nok litt ned på sitt foredrag, men det ble både interessant og morsomt. Styremedlemmene var lettet over å slippe å avlyse møtet. Kaffeservering og loddsalg kunne vi bare glemme, alle satt tett i tett og det var helt ufremkommelig. Dessverre kunne det av samme grunn ikke bli boksalg. Planen var å selge både egen årbok og Karsten Alnæs bok «1814. Miraklenes år».  Vi anbefaler Karsten Alnæs’ fabelaktige bok til dem som var med på møtet i januar og til alle dem som synes at grunnlovsjubileet gir en mulighet til å møte Norgeshistoriens kanskje merkeligste år.  

Skrevet av Kari Røren